Ukrán Magyar Fordító

Lefordított szöveg:

Ukran Magyar ForditoUkrajna Kelet-Európában fekszik. Az ország 1991-ben jött létre az egykori Szovjetunió felbomlása után. Oroszország után ez Európa második legnagyobb állama. Az ország területe 603 628 km². Ukrajna 7 országgal határos – Oroszországgal,  Norvégiával, Lengyelországgal, Szlovákiával, Magyarországgal, Romániával és Moldovával. Délen a Fekete-tenger és az Azovi-tenger mossa partjait. Köztük fekszik a Krím-félsziget, melyet Szevasztopol várossal együtt 2014-ben az Orosz Föderációhoz csatoltak. Ukrajna népességét mintegy 44 millió lakos képezi. A lakosság nagy része ukrán, az orosz nemzetiségű lakosok száma a jelentős 17% körül mozog.

Gazdasági és kulturális központja Kijev, az ország fővárosa, csaknem 3 millió lakossal. A legtöbb kulturális emlékmű az Óvárosban található. A legismertebbek közé tartozik a Szent Zsófia katedrális a XI. századból. Népszerű emlékmű a  Kijevi Lavra, egy ősi kolostor, amelyet évente turisták és zarándokok milliói látogatnak meg. A templomok mellett érdemes megtekinteni az Aranykaput és a barokk palotát is. A kulturális emlékművek mellett számos park kínál felüdülést, amelyekben Kijev ugyancsak bővelkedik. A köztudatba Ukrajna nem utolsósorban a csernobili katasztrófa révén jutott be. 1986-ban ez a város lett a világtörténelem legnagyobb atomkatasztrófájának színhelye. Kijevből egész napos kirándulásokat szerveznek ide, a Csernobili múzeumot pedig a fővárosban lehet megtekinteni.

Az ukrán keletszláv nyelv, amely szintén nem hiányozhat kéziszótár-adatbázisunkból. Az ukrán nyelven orosz és lengyel befolyás érezhető. Az ukrán-magyar fordítással mondatfordítónk gond nélkül megbirkózik, és ugyanez érvényes a magyar-ukrán változatra is. Írjon be egy ukrán szót vagy mondatot a szövegdobozba és azonnal megjelenik ennek magyar megfelelője.