Török Magyar Fordító

Lefordított szöveg:

Torok Magyar ForditoTörökország egy euroázsiai ország, amely Kis-Ázsia és a Balkán-félsziget egy részét foglalja el. Négy tenger mossa partjait, és több országgal szomszédos. Európai részét Bulgária és Görögország, az ázsiait pedig Grúzia, Örményország, Azerbajdzsán, Irán, Irak és Szíria határolja. Területe 783 356 km², felszíne túlnyomórészt hegyvidéki jellegű. Hivatalos nyelve a török, hivatalos pénzneme a török líra.

Lakosainak számát mintegy 80 millióra becsülik. A mai Törökország a világ legrégebbi, tartósan lakott területei közé tartozik. Ankarában, az ország fővárosában, mintegy 5 millió lakos él. Jóval ismertebb viszont az ország legnagyobb városa, Isztambul. Az óriási metropolisnak 14 millió lakosa van, és szinte minden megtalálható benne; piacok, mecsetek, történelmi emlékművek, sajátos légkör, jó ételek. Egyedülállóvá teszi, hogy a Boszporuszon át Európából Ázsiába lehet jutni. Isztanbul a világ egyetlen városa, amely két földrészen fekszik. Innen származik az ismert török fürdő, a hammam is. A törökök gazdag múlttal és számos természeti kinccsel büszkélkedhetnek. Isztanbul után a második leglátogatottabb török város a több, mint 4000 éves múltra visszatekintő Efes.

Törökország a turisták körében is nagyon népszerű. Az év 320 napján süt a nap, és itt találhatók a világ leghosszabb strandjai. Népszerűségében fontos szerepet játszik a török gasztronómia is. A török eredetű étel többek közé sorolható a kebab, baklava, törökméz és a török kávé. Tudta Ön, hogy a törökök az angoloknál is több teát isznak? Törökországban a turisták a török nyelv mellett angolul, németül vagy oroszul is szót értenek a helyi lakosokkal.

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a török és arab nyelv hasonlít egymásra, de ez csak a látszat. Valamikor mindkét nemzet egyforma arab betűket használt, ma már ez nem érvényes. A törököket és az arabokat csupán az iszlám köti össze. A török-magyar mondatfordító megbízhatóan működik. Elég beírni egy török kifejezést, és a fordító azonnal lefordítja.  Ez természetesen fordítva is érvényes.