Szomál Magyar Fordító

Lefordított szöveg:

Szomal Magyar ForditoSzomália Afrika keleti részén található. Az ország területe hosszú évekig brit és olasz gyarmat volt, csupán 1960-ban harcolta ki teljes függetlenségét. A Szomáliai-félszigeten fekszik, amit Afrikai saroknak is neveznek. Szomszédai Etiópia, Kenya és Dzsibutin. Az ország keleti részét az Indiai-óceán, az északit pedig az Ádeni-öböl öleli körül. A szomáli állam jelenleg csak formálisan áll fenn, az 1991 óta tartó polgárháborúnak köszönhetően az országnak nincs elismert kormánya. Szomália területe 637 657 km². Az ország felülete túlnyomórészt síkvidéki jellegű, észak részén hegységek is előfordulnak. Legmagasabb pontja a 2416 m magas Simbiris. Szomália sivatagi állam, a földterület mindössze 2%-a alkalmas mezőgazdasági célokra. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy az ország lakosainak nagy része éhezik.

Óriási gondot okoz az ivóvíz is. A népességet csak nehezen lehet felbecsülni, hivatalosan 10 millió lakost tartanak számon. Fővárosa és egyben legnagyobb városa, Mogadishu, jelenleg a világ egyik legveszélyesebb városának számít. Az országban világviszonylatban mérve is rendkívül magas a bűncselekmények száma. Rengeteg a rablás, erőszakos támadás, terrorizmus, emberrablás stb. Az országban sok a kalóz is. A szomáli partvidéken garázdálkodnak, és évente több hajót megtámadnak. Szomália a világ legszegényebb országainak egyike. A lakosság több, mint 80%-a írástudatlan. Egy további hatalmas problémát a nem létező egészségügy jelent, ezért az átlagos életkor mindössze 49 év. A polgárháború, az ivóvíz hiánya és a nagyfokú bűnözés miatt jelenleg nem ajánlott Szomáliába látogatni.

A szomáli nyelvvel Magyarországon csak kivételesen lehet találkozni. Ilyen esetekben nagy segítséget nyújthat mondatfordítónk – a szomáli nyelv egy a sok közül, amelyeket mondatfordítónk magyarra tud fordítani.