Szlovák Magyar Fordító

Lefordított szöveg:

Szlovak Magyar Fordito

A Szlovák Köztársaság egy szárazföldi ország, amely 1993-ban, Csehszlovákia felbomlása után jött létre. Földrajzi szempontból egyenesen Európa szívében fekszik. Északon Lengyelországgal, nyugaton Csehországgal, délnyugaton pedig Ausztriával határos.

A keleti országrészt Ukrajna határolja, a leghosszabb közös határon pedig délen osztozik Magyarországgal. Szlovákia területe 49 036 km2, lakosainak száma mintegy 5,4 millió. Az ország északi és középső része túlnyomórészt hegyvidéki, a déli pedig síkvidéki jellegű. Az állam nagy része lankás felületű. Szlovákia 2004-től az Európai Unió stabil tagállama. 2009-ben az eredeti pénznemet – a szlovák koronát – felváltotta az euró.

A hivatalos nyelv a szlovák, de a déli járásokban sokan beszélnek magyarul is. Fővárosa és egyben legnagyobb városa a mintegy félmillió lakosú Pozsony. Az élénk nagyvárosban történelmi emlékhelyek is találhatók, ilyen például a pozsonyi vár. A természet kedvelőinek többek között a Janko Kráľ kert, Közép-Európa legöregebb nyilvános parkja kínál felüdülést. Szlovákia egy természeti szépségekben gazdag ország.

Ezeket nemcsak a turisták körében népszerű Magas – és Alacsony Tátrában lehet megtalálni, hanem az ország szinte valamennyi részén. Irigylésre méltók az ősi várak, kastélyok, barlangok és ásványi források. A Szepesi vár például nagyságát tekintve a világ 10 legnagyobb vára közé tartozik. Az utóbbi években erre a területileg kicsi országra többek között Peter Sagan, egy fenomenális kerékpáros hívja fel rendszeresen a világ figyelmét. A szlovák nyelv a nyugati szláv nyelvek családjába tartozik, és a világ legnehezebb nyelvei között tartják számon.

Mivel Magyarország közvetlen szomszédja, nagy az igény mondatok fordítására szlovákról magyarra, és fordítva. Fordítónk úgy van beállítva, hogy megbízhatóan elvégezze ezt a fordítást is.