Szerb Magyar Fordító

Lefordított szöveg:

Szerb Magyar ForditoSzerbia egy szárazföldi ország, amely a Balkán-félsziget középső részén fekszik. A Szerb Köztársaság fiatal ország, 2006-ban alapították Szerbia és Montenegró különválása után. A délszerb Kosovo régió 2008. február 17-én, Belgrád beleegyezése nélkül kikiáltotta az önállóságot, és ezzel konfliktusok sorozatát indította el. Szerbia nem ismeri el Kosovo függetlenségét és a területet továbbra is Szerbia tartományának tekinti.  A Szerb Köztársaság területe 88 361 km2, így a kisebb európai államok közé soroljuk. Szomszédai Románia, Bulgária, Macedónia, Albánia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Magyarország. Az ország északi részén síkságok találhatók, a déli része hegyvidéki jellegű. Az ország több, mint 7 millió ember otthona. A hivatalos pénznem a szerb dinár, a lakosság többsége pravoszláv kereszténynek vallja magát.

Szerbia történelmi nevezetességekben gazdag ország. Ősi várak, erődítmények, kolostorok és modern városok egyaránt találhatók itt. Az 1,75 millió főt számláló főváros, Belgrád, Európa legrégebbi városai közé tartozik. Szomorú múltja ellenére, melynek folyamán 40 alkalommal rombolták le, még ma is gyönyörű helyekkel büszkélkedhet. A belgrádi Kalemegdan erődítmény az ország egyik legértékesebb műemléke. Az azonos nevű parkban székel a Szent Száva székesegyház. Ez a Balkán-félsziget, és egyben a világ egyik legnagyobb pravoszláv temploma. Belgrádban számos múzeum is található. Említésre méltó a Nikola Tesla múzeum, amit a világ egyik legelismertebb feltalálója munkásságának szenteltek. Szerbia védett nemzeti műemlékei közé tartozik az Ördög városa, egy különleges sziklaformáció, a néphiedelem szerint Sátán rejtekhelye. Természeti szépségei közül említésre méltó az Uvac folyó is. A folyó által kivájt kanyon kígyóként tekeredik, és gyönyörű kontrasztot képez a környező természettel. A szerb nemzet egyik leghíresebb fia a kiváló teniszvirtuóz, Novak Djokovic.

A szerb a szláv nyelvekhez tartozik. A szerb-magyar mondatfordító megbízhatóan működik, és ugyanez fordított sorrendben is érvényes. Előnye, hogy Android vagy IOS rendszerrel rendelkező mobil készülékeken is használható.