Svéd Magyar Fordító

Lefordított szöveg:

Sved Magyar ForditoSvédország, vagy hivatalosan a Svéd Királyság Európa északi részén található. A Skandináv-félszigeten terül el, nagysága 450 295 km². Norvégiával és Finnországgal határos, délen az Öresund-híd köti össze Dániával az Öresund-tengerszoros felett. Svédország tenger menti ország, 1995-től az Európai Unió tagállama. Keleti partját a Botteni-öböl, a délit pedig a Balti-tenger mossa. Az ország keleti és déli része főleg síkvidéki jellegű. A Skandináv hegység északon, a norvég határ mentén húzódik. Svédország területének nagy részét sűrű erdők borítják. Finnországhoz hasonlóan Svédországban is rengeteg, mintegy 95 000 tó található. Legnagyobb tava, a Vänern az Európai Unió legnagyobb ivóvíz-szolgáltatójának számít.

Az országnak 10 millió lakosa van. A népsűrűség alacsony, mindössze 21 lakos jut egy négyzetkilométerre. A lakosság 85%-a városokban lakik. Hivatalos nyelve a svéd, pénzneme a svéd korona. Fővárosát, Stockholmot az észak Velencéjének is nevezik. Az elnevezést földrajzi fekvésének köszönheti, mivel nemcsak szárazföldön, hanem vízen és több szigeten is fekszik. Az ország fontos gazdasági és kereskedelmi központja. Itt van a királyi család otthona és az ország egyik fontos kikötője is. A város sok történelmi nevezetességgel büszkélkedhet. A három korona országa nagyon fejlett gazdasággal rendelkezik. Jelentős svéd vállalatok például az Electrolux, IKEA, H&M, Oriflame vagy a Volvo. A svédekről köztudott, hogy szeretik és nagyon gondosan ápolják is a természetet. A hulladék mintegy 99%-a újra feldolgozásra kerül. Nagyon kedvelik a kültéri aktivitásokat, nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életstílusra. Ebben nincs semmi meglepő: a természet Svédországban valóban páratlan. Télen főleg a sízés, sífutás és korcsolyázás, nyáron pedig a turizmus, cikloturizmus és a halászat népszerű. Nagyon jelentős és közkedvelt sport a jégkorong, amelyben a svédek a legjobbak közé tartoznak.

A svéd nyelv a norvéghez és dánhoz hasonlóan a germán nyelvcsalád tagja. Mivel a bonyolult nyelvek közé tartozik, fordítása néha problematikus lehet. A mi svéd-magyar mondatfordítónk megbízható, akárcsak az ellentétes fordítás is. Utazásokon a mobil verzió is jó szolgálatot tesz.