Lett Magyar Fordító

Lefordított szöveg:

Lett Magyar ForditoLettország egy szuverén állam Kelet-Európában. Határait Litvánia, Fehéroroszország, Oroszország és Észtország alkotják. Nyugaton a Balti tenger mossa az ország partjait. Lettország felülete túlnyomórészt síkvidéki jellegű, folyók és tavak sűrű hálózatával átszőve. A 64 589 km² területű ország csaknem 2 millió lakos otthona. Népességét és területét tekintve egyaránt Európa legkisebb államai közé tartozik. A Balti-tengeri ország 2004-től az Európai Unió stabil tagállama. A hivatalos pénznem az egységes euró. A hivatalos lett nyelven kívül az országban sokan beszélnek oroszul és angolul is. Legnagyobb városa és egyben fővárosa, Riga, az ország jelentős  kulturális, gazdasági és történelmi központja. A Daugava folyó torkolatánál fekszik, az Óváros az UNESCO Világörökség része. A város legszebb része kétségtelenül a történelmi belváros. Látványos épületek, csodás templomok, történelmi városháza és tipikus kúriák kínálatából választhat a látogató. Az Óváros látképét a Szent Péter templom 137 m magas tornya uralja.

Nemcsak a főváros vonzó turisztikai szempontból. Riga közelében található Jurmala, az ország egyik legkeresettebb üdülőközpontja. A gyönyörű homokstrandok egészen 33 kilométeren át húzódnak. Nemcsak a helyi lettek töltik itt szívesen szabadidejüket, hanem a turisták is kedvelik. Történelmi emlékművei közé sorolhatjuk Cesis és Turaida várokat a XIII. századból. A természet kedvelőinek a Gauja nemzeti parkot ajánljuk. Lettország egyik különlegessége, hogy az Európai Unió keretén belül itt él a legtöbb kisebbséghez tartozó lakos. A lakosság csaknem 30%-át oroszok alkotják.

Lett-magyar fordítóval nem nagyon találkozunk vidékünkön. Ennek ellenére a lett nyelv sem hiányzik kéziszótár-adatbázisunkból. Elég beírni egy magyar mondatot, és a fordító azonnal lefordítja lett nyelvre.