Kínai Magyar Fordító

Lefordított szöveg:

Torok Magyar ForditoKína az eurázsiai földrész keleti és középső részét foglalja el a Csendes-óceán nyugati partján. Területét tekintve ez a világ 4. legnagyobb országa, népesség szempontjából viszont az első helyen áll. A Kínai Népköztársaság 1,5 milliárd lakosával a világ legnépesebb országa. Hatalmas területe ellenére csupán egy időzóna van itt, a helyi pekingi időszámítás. Ennek köszönhetően az ország néhány részén csupán délelőtt 10 körül kel fel a nap, és késő este nyugszik le. Összehasonlításként, az USA-ban 9 időzóna van. A hivatalos nyelv a kínai, a hivatalos pénznem a  jüan. Az ország felszíne változatos. Meleg, termékeny síkságok, sivatagok és a Himalája égig érő hegycsúcsai egyaránt megtalálhatók itt. Kínához tartozik a világ legmagasabb hegye, a Mount Everest. Kína nemzeti szimbóluma a nagy panda, amely ma már csak az ország központi részén (Szecsuan és Tibet) él szabadon.

Világszerte ismert a több, mint 8800 km hosszú Kínai fal is. Építése megszakításokkal együtt több, mint 1500 évig tartott. Rabok, parasztok és munkások ezrei dolgoztak rajta, és amikor végkimerülésben meghaltak, holttesteiket befalazták a falba. Pekingből, az ország fővárosából könnyen el lehet jutni a falhoz. A főváros büszkesége az Ég temploma és a Nyári palota. A Tiltott város, a kínai császárok volt székhelye is mágnesként vonzza a turistákat. 720 000 m² területével ez a világ legnagyobb palotatömbje. A modern építészeti alkotások közül említésre méltó a Madárfészek elnevezésű olimpiai stadion. Sanghaj a maga 25 millió lakosával Kína legnépesebb városa és az ország fontos gazdasági központja. A világ nagyon sok találmányt köszönhet Kínának, ide tartozik például a puskapor, iránytű, selyem vagy a papír. A Kínai Népköztársaság az USA után a világ második legnagyobb gazdasága. Európában is egyre gyakrabban találkozhatunk kínai termékekkel. Ez nem meglepő. Kína mondhatja magáénak a világ legnagyobb export-, és a második legnagyobb  importpiacát.

A kínai nyelv a bonyolult írásjegyeknek köszönhetően nagy kihívást jelent. A világ lakosságának mintegy egyötöde beszéli, és a világ egyik legnehezebben elsajátítható nyelveként tartják számon. A nyelv tanulásához kiváló segítséget nyújt fordítónk is. Megbízhatóan lefordítja a kínai mondatokat magyar nyelvre. Próbálja ki!