Katalán Magyar Fordító

Lefordított szöveg:

Katalan Magyar ForditoKatalónia autonóm közösség Spanyolország északkeleti részén. 2017 október 27-én a katalán parlament egyoldalúan kikiáltotta a Katalán Köztársaságot. Területi nagysága 32 108 km². Katalónia felülete változatos. Északi részén a Pireneusok magas hegyláncai, délen viszont homokos tengerpartok dominálnak. A népességet 7,5 millióra becsülik.

A Földközi-tenger partján fekszik Barcelona, Katalónia fővárosa. Ez az ország gazdasági és kereskedelmi központja, és gazdag kultúrával és történelemmel büszkélkedhet. A város látképét a római-katolikus székesegyház, a Sagrada Familia uralja. Építését a világhírű építész, Antoni Gaudí kezdte el, és a mai napig nem fejezték be teljesen. Gaudí hatása az egész városban érzékelhető, az egyik példa erre a Park Güell. Egy másik híres barcelonai park, a Parc de Collserola, a világ legnagyobb nagyvárosi parkja – kétszer akkora, mint a híres Central Park New Yorkban. Barcelona számos múzeuma közül az egyik leghíresebb a Pablo Picasso múzeum. A kikötőben a tenger alatt húzódó, üvegalagútból álló Tengeri akvárium bűvöli el a turistákat. Nyaralásra és pihenésre hívogat Costa Brava vagy Costa Dorada is. A sportrajongóknak nem kell bemutatni a város büszkeségét, a híres FC Barcelona futballklubot. A játékosok Európa legnagyobb stadionját, a Nou Camp-ot mondhatják magukénak.

A katalán egy román nyelv, a Dél-Franciaországban használatos okszitán rokona. A mondatok fordítása katalánról magyarra nem túl igényes, és fordítónk játszva megbirkózik vele. Ha ellátogat Katalóniába, próbálja ki a mobil verziót is.