Dán Magyar Fordító

Lefordított szöveg:

Dan Magyar ForditoDánia – hivatalosan Dán Királyság – egy szuverén állam Észak-Európában. Partjait a Balti- és Északi-tenger mossa. Délen Németország határolja. Dánia részét képezik a Faer szigetek és Grönland is. A Dán Királyság a legkisebb a skandináv államok között. Ennek ellenére a világ legrégebbi, még fennálló királysága címmel büszkélkedhet, és ezer évnél is hosszabb múltra tekint vissza. A dán zászló, a Dannebrog, a világ legrégebbi nemzeti lobogója, amit már 1219-ben használtak.  Az ország 43 931 km² nagyságú területen fekszik. Felülete túlnyomórészt síkvidéki jellegű. A teljes terület 55%-át termőföld borítja és ezzel az ország Európa-szerte az élen jár.

Dánia már 1973-tól az Európai Unió tagállama saját pénznemmel, a dán koronával. Az utolsó népszámlálás szerint Dániában 5,4 millió lakos él. Hivatalos nyelve a dán, a Faer szigeteken a faer nyelv. Fővárosa és egyben legnagyobb városa, Koppenhága, a legnagyobb dán sziget, Sjælland keleti partján fekszik, és jelképe a kis hableány szobra. Koppenhága nagyon tiszta, modern és ökologikus város, részben az első számú közlekedési eszköznek – a kerékpárnak köszönhetően. A festői épületek, hangulatos terek, számos múzeum és a Városház-tér mesébe illő hangulatot árasztanak. Itt található az Öresunds híd is, amely összeköti Koppenhágát a svédországi Malmö várossal. A 16 km hosszú, vasút és út látványos kombinációját híd, sziget és tenger alatti alagút alkotja. Kronborg kastélya egyike az ország műemlékeinek, amelyet kár lenne kihagyni. Shakespeare Hamletje tette halhatatlanná, melynek története ebben a kastélyban játszódik. Az egyik legismertebb dán találmány a LEGO építőkocka. A dán Billundból származik, itt található az igazi és eredeti Legoland is. A SKYPE néven ismert internetes telefonos programot is ebben az országban fejlesztették ki. Ez a skandináv állam rendszeresen rajta van a világ legboldogabb, korrupciótól legkevésbé érintett országai listáján, annak ellenére is, hogy Dániában nagyon magas a forgalmi adó mértéke. Dánia volt az első európai állam, amely megszüntette a rabszolgaságot. Ez a nemzet adta a világnak a nagy mesemondót, Hans Christian Andersent is.

A dán a germán nyelvek egyike. Nagyon hasonlít a svéd és norvég nyelvre, és nem könnyű megtanulni. A dán-magyar mondatfordító egy nagyon praktikus segédeszköz. A fordítással ugyanolyan jól megbirkózik, mint bármelyik más nyelvvel a kínálatból.